Scheidsrechtersinformatie

Instructies en tips

Zie ook: Spelregels

Let op: als je een fluitbeurt hebt geruild met een teamgenoot, laat dat dan z.s.m. aan Bas weten. Als je niet kan fluiten, dien je zelf voor vervanging te zorgen.

Gewijzigde spelregels
In 2020 heeft de KNKV diverse spelregels herzien. Deze gelden voor alle teams. De belangrijkste veranderingen zijn de volgende:

  • Iedereen neemt zijn eigen strafworp. Dit geldt voor alle niveaus, dus ook in het breedtekorfbal.
  • Er is geen verbod meer op steunbal, vallend de bal bemachtigen en met de vuist de bal raken. De opgooibal is afgeschaft.
  • Voetbal is alleen strafbaar als het bewust gebeurt.
  • Alle teams mogen twee coaches hebben. Zij kunnen onbeperkt de bank verlaten, mits zij andere deelnemers niet hinderen en er mag op hetzelfde moment altijd maar één van de twee van de bank zijn.
  • Onnodig het spel ophouden kan gedurende de hele wedstrijd bestraft worden.

Als scheidsrechter is het belangrijk om je bewust te zijn van alle regels, inclusief deze veranderingen.

Neem zelf een zwart shirt mee om aan te trekken als scheidsrechter! Voor schone fluitjes wordt gezorgd, maar neem gerust een eigen mee als je dat prettig vindt.

Scheidsrechtersindeling
In het wedstrijdprogramma en jouw overzicht in de KNKV-app kun je ook zien wanneer je ingedeeld staat. Als je niet kan fluiten, of hebt geruild met een teamgenoot, laat dat z.s.m. weten aan Bas Westerhof (06 27 26 35 95). Op die manier is op elk moment de juiste persoon gekoppeld aan de wedstrijd.

Meer informatie voor scheidsrechters
In het clubhuis of in de zaal is een mapje te vinden met alle informatie rondom het fluiten. Zo kun je vinden hoe lang een wedstrijd duurt, wat je moet doen voor, tijdens en na een wedstrijd, en welke regels er nog meer gelden.

Scheidsrechter zijn tijdens corona
In het geval van restricties vanwege het coronavirus of een soortgelijke variant, gelden onderstaande adviezen.
Voor en na de wedstrijd schud je niet de hand van de coach of aanvoerder. Wees hierin assertief door je vuist te reiken om met een ‘boks’ een prettige wedstrijd of coaching te wensen.
Vanwege het coronavirus kunnen er in en om het veld restricties zijn. De scheidsrechter is niet verantwoordelijk voor handhaving van de coronamaatregelen, zoals onder andere de volgende punten:

  • Niet waarborgen van de 1½ m afstand
  • Twijfel over de gezondheidssituatie van een speler
  • Naar de grond uitsnuiten van de neus
  • Naar de grond spugen
  • Geforceerd stemgebruik van bijvoorbeeld coaches

Je mag de betrokkenen wijzen op de regels, maar de verantwoordelijkheid en handhaving ligt niet bij de scheidsrechter.